Wat is witte thee?
Witte thee wordt geplukt van de nieuwe, nog niet uitgerolde bladeren van de Camellia Sinesis. Het jonge blad en de knoppen worden net voordat ze volledig open gaan geplukt. Op dit moment zijn ze nog bedekt met kleine witte haartjes, vandaar de naam witte thee. Deze thee soort wordt niet geoxideerd en is daarmee de minst bewerkte theesoort. Dit zorgt voor volledig behoud van antioxidanten.
Witte thee zit evenals groene thee boordevol met een soort polyfenolen genaamd catechines. Polyfenolen zijn in het plantenrijk gevonden moleculen die fungeren als antioxidanten in het lichaam. Antioxidanten beschermen de cellen tegen schade door verbindingen die vrije radicalen worden genoemd.
Als er te veel schade door vrije radicalen optreed kan dit schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Dit is gekoppeld aan bijvoorbeeld veroudering, chronische ontsteking, een verzwakt immuunsysteem.
Witte thee is één van de beste soorten thee om vrije radicalen te bestrijden. Dit komt door de hoge concentratie van polyfenolen. Studies suggereren dat het dezelfde voordelen heeft als de antioxidanten in groene thee, welke al veel langer bekend staan om haar gezondheidsvoordelen. (lees: Artikel Groene Thee)
Kortom: Witte thee zit vol met polyfenolen, die antioxiderend werken. Deze polyfenolen beschermen het lichaam tegen schade door vrije radicalen en helpen hierdoor onder andere chronische ontstekingen te verminderen.
Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.