Thee is na water het meest gedronken drankje ter wereld. In de komende 2 m inuten leer je waarom groene thee een positief effect heeft op ons lichaam.
Groen of zwart wat is het verschil?
Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinesis. Ook wel DE theeplant. Alle soorten thee worden van deze plant gemaakt, behalve kruidenthee of fruitblends. De laatste twee worden dus eigenlijk niet als thee beschouwd al worden ze wel zo gedronken. Voor groene en zwarte thee worden de verse groene bladeren van de Camellia Sinesis geplukt en gedroogd. De mate van oxidatie bepaalt daar bij wat voor soort thee het wordt (groene of zwarte). Voor groene thee worden de bladeren niet geoxideerd. Hierdoor behouden de bladeren niet alleen hun groene kleur, maar ook bijzonder veel antioxidanten. Daarin tegen wordt zwarte thee gefermenteerd door middel van verhitting. Dit zorgt voor de sterke smaak, zwarte bladeren, maar ook verlies van antioxidanten.
Groene thee als medicijn
In het oude Azië was men al op de hoogte van de vele gezondheidsvoordelen van groene thee. Oorspronkelijk werd groene thee in China en India gebruikt als medicijn voor het hart, om de spijsvertering te versnellen en om wonden te helen. Ook nu, jaren later, toont onderzoek aan dat groene thee helpt bij het afvallen, “detoxen” en bij het voorkomen van diverse veelvoorkomende ziektes.
Voordelen van groene thee teruggebracht naar de kern:
Het internet staat vol met gezondheidsvoordelen van groene thee, maar deze hebben eigenlijk allemaal de zelfde oorsprong. Bij deze proberen wij antwoordt te geven op de onderliggende vraag waarom groene thee zo gezond is. En niet in te gaan op de vraag waarvoor of tegen wat het allemaal helpt.
Groene thee is één van de minst bewerkte theesoorten. Hierdoor bevat het enorm veel antioxidanten genaamd natuurlijke polyfenolen. Polyfenolen zijn in het plantenrijk gevonden moleculen die fungeren als antioxidanten in het lichaam. Antioxidanten beschermen de cellen tegen schade door verbindingen die vrije radicalen worden genoemd.
Als er te veel schade door vrije radicalen optreed kan dit schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Dit is gekoppeld aan bijvoorbeeld veroudering, chronische ontsteking, een verzwakt immuunsysteem.
Groene thee is één van de beste soorten thee om vrije radicalen te bestrijden. Dit komt doordat groene thee niet wordt geoxideerd. En daarmee zijn hoge concentratie aan polyfenolen behoud.
Kortom:
de grote hoeveelheid antioxidanten in groene thee maken de vrije radicalen onschadelijk. Door groene thee te drinken help je hiermee je lichaam veroudering tegen te gaan. Gezien hiermee veel klachten samenhangen is dagelijks kiezen voor groene thee een grote stap naar een gezonde levensstijl en zal dit bijdragen aan het behoud van een gezond lichaam.